Плейър с главно П - Bryston BDP-1

Ревю на сп. Хай-Фи Звук и Визия


BDP-1 е за хора, които искат просто да слушат музиката си от флашка или външен харддиск, без сложни опции и настройки и без компромис в качеството на звука. Просто стилно изглеждащ аудио плейър, чиято задача е да плейва музика, а не да се превръща в компютър или интернет портал. Софтуерно обезпечен от Linux и подсигурен от уникалното качество на изработка на Bryston, плейърът бързо ще открие почитателите си.


Bryston BDP-1 е дигитален аудио плейър, което си личи и от името му (DP – Digital Player). Този начин за именуване от Bryston използват и при другите си продукти – например CD плейърът им носи наименованието BCD-1, а дигитално-аналоговият конвертор е BDA-1. Та BDP-1 e плейър, който обаче има малко странна концепция. Ще се запитате какво пък може да му е странното на един цифров плейър? Странното е, че устройството чете повечето популярни аудио файлове, но не разполага със CD/DVD плейър, нито с твърд диск или друга вградена памет. Още по-странното е, че BDP-1 е оборудван с модул за Wi-Fi връзка, както и с етернет порт, но не може да стриймва музика от компютър или каквото и да е друго устройство, свързано в домашната мрежа. Единственият начин за доставяне на музикални файлове към плейъра е чрез четирите USB порта.

Канадските инженери на Bryston явно са изхождали от идеята, че стриймването е лошо нещо, но цифровото аудио не е, и са решили да предложат на потребителите само един начин за прослушване на музика, който начин обаче като че ли е най-оптималният и опростен възможен такъв. Просто записвате музиката на флаш памет (или външен харддиск), включвате го към плейъра и слушате. Разбира се, повечето актуални цифрови плейъри на пазара също предлагат тази възможност, заедно обаче със стрийминг опции, но Bryston залагат на семпла, лесна употреба, без сложността на стрийминга, както и на изключителното качество на възпроизвеждания звук.

Контролът BDP-1 разполага с няколко начина за контролиране на събитията, въпреки че отсъства най-конвенционалният и разпространен при другите устройства начин – дистанционното управление. Всъщност има опция за употреба на инфраред дистанционно, но самото устройство трябва да се закупи допълнително. Контролните бутони на фронталния панел са първият начин – удобни и лесни за употреба. Налице са всички стандартни бутони за управление на плейър, плюс четири бутона разположени на кръст за навигиране из свързаните устройства, фолдърите и плейлистите. По-дистанциран начин за контрол е чрез компютър или лаптоп, свързан към домашния рутер. Чрез ад-он към браузъра се получава достъп както до контрола над прослушваното съдържание, така и до системни функции, като например ъпдейтването на фирмуера на плейъра директно през интернет. Третият начин за контрол, все по-застъпен при новите мултимедийни домашни устройства, е чрез iPad/iPod/iPhone тъчскрийн устройствата на Apple и специалното приложение, създадено именно с тази цел, което се нарича mPod. Инсталацията е лесна, а употребата е интуитивна, въпреки че плейърът реагира малко бавно на контрола през mPod. Интерфейсът на програмата напомня доста на този на iPod, но има и някои различия. Разбира се, този начин също изисква свързване на BDP-1 с домашния рутер.

Визия и връзки
Дизайнът на Bryston BDP-1 е доста подобен на останалите устройства на канадската компания и се отличава със семпъл и стилен вид. Плейърът се предлага в два цвята, класически за подобен вид техника – черно и сребристо. На фронталния панел са разположени контролните бутони, двуредовият монохромен информационен дисплей, както и два USB порта. Тези портове поддържат само флаш памети и външни твърди дискове със собствено захранване. Двата USB порта, разположени на задния панел поддържат и дискове без захранване. Идеята е в задната част да се включат големи по обем харддискове с цялата фонотека, а в предните слотове да се включват временно малки носители. Копиране на файлове между различните устройства обаче не се поддържа от плейъра.

Приятна изненада е наличието на 2 GB флаш памет с марката Bryston в комплекта на BDP-1. На задния панел може да се открият още дигиталните S/PDIF и AES/EBU 3-пинов XLR изход, RS-232 порт и 12 V on/off trigger. Предвиден е и етернет слот за мрежови кабел, в случай че нямате доверие на безжичната връзка с рутера.

Софтуер и файлове
Bryston BDP-1 се „задвижва“ от специално пригодена дистрибуция на Linux, което го прави особено стабилен и надежден. Поддържаните файлови формати са стандартните за подобен вид плейъри – AIFF, FLAC, WAV, MP3, M4A, WMA, OGG при максимална резолюция до 24 bit/192 kHz. За да възпроизведете подобна резолюция, ви е нужен естествено и DAC модул, който да я поддържа. Качеството на звука на BDP-1 е безупречно, а качеството на изработка още повече. Неслучайно от Bryston дават 20 (!!!) години гаранция на устройствaтa си. 



Популярни публикации