Величието е в простотата - Pass Labs X350.5

Pass Labs X350.5
Ревю на сп. Хай-Фи Звук и Визия

Преди да стане прочут, Нелсън Пас е успял да работи в различни компании като блестящ схемотехник и инженер. Много от опитните аудиофили знаят, че под марките на доста от световноизвестните фирми, например Threshold, Adcom и Nakamichi, често се оказват именно негови разработки. Продавайки през 1991 г. Threshold и организирайки нова компания, Пас най-накрая успял да реализира своите революционни замисли в продукцията, която в момента носи неговото име. В самото начало Pass Labs имат репутацията на най-иновационната марка в областта на усилването на звука. За безспорни върхови достижения на фирмата се считат изобретяването на схемите за усилване в динамичен клас А, създаването на първия изцяло каскаден усилвател и разработката на усилвателя Stasis през 1977 г. В резултат на дългогодишната си работа, обединявайки всички тези идеологии в една схема, бе създадена и изключително качествената серия XА. Усилвателите на Pass Labs от сериите Alef, X и XA са удостоени с многобройни награди и винаги се възприемат с възторг от аудио експертите.
В следващото ревю ще ви запознаем с един от лидерите в серията X – безкомпромисния по отношение качеството на звука усилвател Pass Labs X 350.5.
 
Нелсън Пас

Простотата при конструирането на усилвателите, както изглежда, в някои случаи е за предпочитане и макар да звучи странно, тя излиза доста скъпа в сравнение с някои модели, използващи далеч по-сложна вътрешна архитектура. Мъдростта на опростената технология е сродна със създаването на музикалните инструменти. Свойствата на компонентите, конструкцията, топологията на съединенията и отвеждането на топлината – всичко това е свързано с наистина висше творческо мислене. И все пак „маестрото“, създал тази великолепна техника, няма как да си позволи да седи на едно място – в бързоразвиващия се съвременен свят всичко е на бързи 350.5 обороти. Именно затова и в Pass Labs въпреки традициите, свързани с гениалното опростяване и лекота на конструкцията, от година на година предлагат все по-мощни и усложнени версии на своите продукти. 

Без съмнения относно динамиката на звука Усилвателят Pass Labs X350.5 принадлежи към серията X.5, базиран е на фирмена двутактова топология (схемата е наречена суперсиметрия), което позволява след 60 W чист клас A (в повечето случаи тази мощност е достатъчна и за най-взискателните и екстремни потребности на аудиофилите) преминава в AB, достигайки нито повече, нито по-малко 350 W. Не трябва да споменаваме, че дори и при тази мощност моделът успява да съхрани цялата „фирмена рафинираност“ на звученето. Още повече – този пиков запас успява с един замах да реши всички „тежки“ въпроси относно динамиката на звука.  
Масивна конструкция
Всичко това предполага източник на захранване със завидни способности, като голяма част от енергията се преобразува в топлина. И действително Pass Labs X350.5 е масивен и тежък – 45 кг по спецификация, но ако се опитате да го повдигнете сами, ще ви се стори двойно по-тежък. Фронталният панел и изобщо целият корпус на усилвателя изглежда солидно, налице отпред е масивен бутон за захранването и ретро потенциометър с бледосиня подсветка. Страничните части на корпуса представляват два огромни радиатора за отвеждане на топлината, които се справят перфектно със задачата си. Задният панел се състои от балансирани XLR и небалансирани RCA входове, както и набор от 12 V тригери и „крилати лопатки“ за свързване на колоните.

Неочаквана изненада
Най големият сюрприз всъщност се открива при сваляне на горния метален панел – във вътрешността на усилвателя не може да се види почти нищо освен гигантският силов трансформатор с наистина огромни електролити и група транзистори на радиаторите с външни ребра. Печатната платка има основна функция като спомагателна схема за контрол, защита и задържане на включването. С две думи – в простотата е величието!
От всички възможни сравнения и асоциации най-близката за архитектурата на X350.5 е тази с ранните транзисторни апарати от 70-те години на миналия век. Някои ще възкликнат – това е несъвършенство! Отговорът е – не, по-скоро това е белег за искреност и отсъствие на излишни относно достоверността на записа и качеството на звука „подобрения“. Всичко личи най-добре при живото прослушване:
Впечатление прави огромното количество детайли и подробности в звуковата картина. Така например при някои джаз парчета по-неопитните аудиофили биха изпитали дори известно объркване, докато опитните джаз фанатици веднага ще усетят типичния за жанра маниер на изпълнение, където дребните детайли, дори несъвършенствата са издигнати в култ. Изобщо усилвателят няма да спести нищо от това, което е записано на диска или плочата – всички елементи излизат пред вас като на длан. Разбира се, за да усетите този ефект и да се насладите изцяло на „безграничните“ възможности на X350.5, е необходимо да разполагате с наистина класна акустика, подходящ качествен източник на сигнала и предусилваща част. Да не забравим и най-важното – добре подготвена за слушане аудио стая с удобно кресло и тонове качествени записи. 


Чуйте уникалните усилватели Pass Labs в нашият Шоурум!



Популярни публикации