JL Audio Gotham g213 - the bass master!

 Източник: сп. "Хай-Фи Звук и Визия"

Преди да започнем това ревю, веднага трябва да споменем, че никъде в него няма да стане въпрос за Батман, въпреки че всички знаем в кой град известната като Човека прилеп персона показваше мускули и раздаваше правосъдие - Gotham. Това е наистина звучно и странно име за субуфер, но когато зад него стои аудио компания като JL Audio, нещата стават сериозни.

Що се отнася до акустичното тяло, носещо това име - то наистина може да разтърси и изкара извън контрол съседите в радиус от четвърт километър.

Нарекохме Gotham g213 - повелителят на басовете, защото той е едно "чудовище· с огромно тегло и невероятен звук.

Време е да ви запознаем с един наистина уникален субуфер!Тежка категория

Добре познатата в производството на някои от най-добрите аудио продук­ти за автомобили - американската компания JL Аудио пусна на пазара преди няколко години моделна линия субуфери за домашно ползване. Fathom f112 и f113 пожънаха огромен успех и получиха възторжени отзиви от маниаците на домашното кино, но в същото време се оказа, че от JL Audio планират нещо още по-впечатляващо. Това бе моделът Gotham g213, който със своето тегло от 163 килограма, с двата си 13.5· W7 говорителя, мощния 3800 W усилвател, изцяло изработения от фибростъкло корпус и впечатляващия набор от опции за обработка на звука и свързване даде заявка, че ще бъде субуферът на субуферите.

И това  наистина е така, имайки предвид, че в момента едва ли може да намерите по-тежък модел за домашно ползване от него. Но не само теглото е сигурен белег за качеството на звученето!

По принцип JL Audio произвеждат сами говорителите за своята продукция, като в Gotham на тях е обърнато специално внимание. Използваната версия W7 говорители са конструирани специал­но за този субуфер - те имат по-голяма магнитна структура от тази, използвана в най-мощните автомобилни решения на JL Audio, по-различна и от магнитната система, интегрирана във Fathom серията субуфери. Според производителя пълният ход на мембраните на говорителите при пикови натоварвания надхвърля зашеметяващите 4 инча (над 10 см). Корпусът, който държи тези "чудовища" в себе си, неслучайно е направен от здраво фибростъкло с вътрешни скоби - оказало се е, че MDF просто не е достатъчно здрав за подобно налягане. JL Audio произвеждат и "зверски" мощния усилвател, който е необходим в случая - 3800 W, клас D с огромен тороидален силов трансформатор.Труден въпрос

Къде да поставя това 163-килограмово чудо? Наистина труден въпрос, защото за много хора разполагането на Gotham g213 у дома ще бъде сериозно изпитание, като за местенето му из апартамента ще трябва да повикате няколко приятели. След като се уверите, че подът няма да пропадне при съседите от долния етаж заедно с вас и скъпата  покупка, може да пристъпите към настройката и свързването на субуфера. Но не и преди да се насладите на наистина благородния му и вдъхващ респект външен вид. Стилният му черен корпус е с изискано закръглена и скосена назад форма, покрита с блестящ лак. В горната му част се намира контролният панел, изработен от леко гланциран алуминий, а като капак на всичко идва и едрият син индикатор за захранването, който определено придава футуристична нотка в дизайна. Разбира се, не може да пропуснем и двата фронтално разположени W7 говорителя, от които сякаш лъха напрежение, при това още преди да бъдат захранени с електричество.

Задният панел е изчистен, изработен изцяло от алуминиева сплав, с големи надлъжни ребра за охлаждане на усилващата секция. Наличните  портове са няколко - два небалансни RCA входа, два балансни XLR входа и един балансен XLR изход за свързване на друг субуфер във функцията slave.

Неподражаем ефект на присъствие

Ако трябва да говорим за нови и върхови технологии, то в Gotham g213 те са цял куп, като за пример може да споменем DMA оптимизираната моторна система и технологията FCAM (Floating-Cone Attach Method), използвани в говорителите, които позволяват огромен ход на мембраната, елиминирайки по този начин изкривяванията и доставяйки чист и добре артикулиран бас.

Тези и другите технологични нововъведения позволяват на субуфера да работи без никакви усилия в диапазона 19-200 Hz, осигурявайки неподражаем ефект на реално концертно присъствие, ако слушаме любимия изпълнител в музикален 2.1 режим, или пълно потапяне в атмо­сферата на филма при използване в системата за домашно кино.

Басовата мощ на Gotham g213 лесно се приспособява към конкретните нужди на своя притежател благодарение на опция­та за автоматична настройка с микрофон чрез вградената  акустична система за оптимизация A.R.O.


За най-прецизните аудиофили, които се доверяват единствено на своя слух и пръсти, са предвидени и ръчни калибровки посредством регулатори на фазите, полярността и другите необходими настройки за адаптация на g213 към особеностите на стаята на прослушване или кинозалата.  Още една важна особеност на Gotham g213 е възможността му да работи в режим Master/Slave, което позволява да се използват няколко субуфера, работещи съгласувано, при това настройката и калибрирането им се осъществява само с натискането на един бутон.


Чуйте JL Audio Gotham g213 в шорума на Киров Хай-Енд!


Популярни публикации