Forbes за Meze Empyrean. Румънските гении в аудиото - обследвани и оценени от престижното списание!


Няма по-добри слушалки от тези, но бъдете готови да платите цената!

Колко бихте платили за наистина добър чифт слушалки? Ако сте човек, който обича да слуша музика на наистина добра аудио система, тогава голям чифт слушалки - за уединено или вечерно слушане - е абсолютно жизненоважен. Така или иначе, чифт слушалки от висок клас биха ви стрували почти толкова, колкото и чудесен чифт високоговорители.
Екипът зад слушалките на Meze Empyrean очевидно разчита на факта, че има достатъчно хора, които обичат да слушат толкова много, че биха желали да се разделят с 6,000лв за тези луксозни планарни слушалки, които обещават да доставят звук, който съвпада с този на най-добрите високоговорители.



От гледна точка на технологията, на пазара има три вида слушалки. Първите и най-често срещани са класически динамични слушалки, които могат да бъдат отворени или затворени. Те също могат да бъдат много скъпи, но повечето са достъпни и вършат  доста добра работа.
От другата страна на пазара  има електростатични слушалки. Тези чудовищни ​​устройства използват електростатични панели за създаването на невероятен звук. Те са много скъпи и често се нуждаят от собствено специално захранване. Можете лесно да се раздели с до 40,000лв за един добър чифт.
В пространството между динамичните и електростатичните слушалки са разположени планарните. Те са доста големи, защото вместо да използват хартиени или полипропиленови конуси, планарните магнитни слушалки използват тънки листове метален материал, за да произвеждат звукови вълни. Основното предимство на плоската магнитна конструкция е относителната твърдост на металните листове; драйвърите бързо се връщат на мястото си, създавайки отчетлив и детайлен звук, който предотвратява  размиването на честотите. Въпреки това, има и недостатък – те могат да бъдат скъпи и се нуждаят от много добър аудио източник, за да получите най-доброто от тях.
Новите  Empyrean на Meze са базирани на планарно-магнитния принцип, но се различават по някои важни показателя. Empyreans използват специален драйвър, наречен MZ3  isodynamic hybrid array drive, разработен от Meze, в партньорство с компания Rinaro. Обикновените равнинни магнитни решетки могат да причинят отразени сигнали и когато звукът навлиза в ушния канал, могат да доведат до леко забавяне, което да намали фокуса и образа на звуковата сцена. Meze са комбинирали две отделни магнитни плоски звукови бобини, които покриват всички честоти, малко като да имаш събууфер и „пищялки“ във високоговорителя. Основното предимство на изодинамичния дизайн е намаляването на общото хармонично изкривяване (THD) до по-малко от 0.1% за целия честотен диапазон. Гласовите намотки имат наистина широк честотен диапазон, който се движи от абсурдно нисък 4Hz до невероятните 110 000Hz. Повечето динамични слушалки имат честотен диапазон ограничен от 20Hz до 20,000Hz. Това означава, че получавате повече детайли в горния край, докато басът е добре заформен  и обемен, нещо, което понякога липсва в планарно магнитните слушалки.


Слушалките на Meze Empyrean са снабдени с много умно куфарче от алуминий. Една двойка велурени наушници, една двойка кожени наушници и два 3-метрови кабела; единият завършва с 3.5мм стерео жак, а другият е с 6.3 мм стерео жак. Кабелите се прикрепят към всяка слушалка с помощта на мини 4-пинов XLR накрайник, но няма балансиран кабел, XLR или новия  4.4мм Pentaconn конектор. Други кабели са налични, но не са включени като стандарт.

Качеството на изработката на Meze Empyrean е просто страхотно. От момента, в който отворих черното куфарче, беше ясно, че тези слушалки са нещо по-специално. Meze имат европейско производствено съоръжение в Румъния, страна, която обикновено не е известна със своето аудио наследство, и въпреки това качеството на конструкцията на Empyrean е първокласно. Въпреки сравнително големия им размер, Empyreans тежат само 430 грама. Покритието  на слушалките е изваяно от едно парче алуминий, с прецизно CNC фрезоване.
Има лента за разпределяне на натиска, направена от винил и облицована с фино кадифе. Лентата за глава разпределя теглото на слушалките равномерно в горната част на главата, така че едва се усеща тежестта им. Всъщност е трудно да се опише колко удобни са тези слушалки, когато ги поставите. Това е като да сложите ръката си в перфектно прилепващата кадифена ръкавица. И благодарение на луксозно плътните яйцевидни наушници, които съответстват на формата на специалните хибридни драйвери, слушалките се вписват идеално около ушите. Открих, че мога да нося Емпиреан с часове. Те трябва да са най-удобният чифт слушалки, който някога съм носил, но така и трябва да бъде, имайки предвид цената.
Когато става въпрос за слушане на Meze Empyrean, трябва да започнете с висококачествен аудио източник. Свързах слушалките с два висококачествени усилвателя за слушалки: цифров аудио плейър Questyle и Hugo DAC на Chord. На свой ред захраних всеки DAC със сигнал от най-доброто ниво на услугата за стрийминг на Tidal, музика с качество на CD по поръчка и дори песни на MQA Masters.
Звукът, произведен от тези слушалки, може да бъде описан само като страхотен. По-рано прегледах отличните слушалки на Meze от Classic 99, така че имах смътна представа, че те ще бъдат добри, но те не приличаха на нищо друго, което съм  чувал, откакто тествах удивителните слушалки на Focal - Utopia. За разлика от някои планарни модели, Meze Empyrean имат  топъл и снизходителен бас, както и един от най-невероятно детайлните и сладки горни регистри, които могат да възпроизвеждат барабани и чинели с такава яснота. Средният клас е достатъчно напред, за да позволи вокалите да изпъкнат, но без намек за грубост.



Техническата характеристика на уебсайта на Meze описва как драйвърите на изодинамичния хибриден масив, с техните двойни гласови намотки, допринасят за фокуса към звуковата сцена. Е, това е разбираемо. Има една невероятно фокусирана звукова сцена, която поставя всеки инструмент точно там, където трябва да бъде. Слушах отличния нов албум “Who’s Happy?” на  Хю Колтман. Песента Sugar-Coated Pill оживява с превъзходното си джаз настроение и чудесните барабани. Записан на живо в студиото на Ню Орлиънс, в което има точно толкова голямо ехо, целият албум беше артикулиран с такава музикалност от Empyrean, че не можех да спра да слушам. Това е луксозен звук, който поставя всеки инструмент точно там, където трябва да бъде, доколкото можете да си представите, че гледате музикантите да свирят. Тези слушалки създават изображения от музиката.
Както вече споменахме, това са слушалки, които заслужават най-добрата аудио настройка и най-добрия изходен материал, за да е възможно да се извлече максимума от тях. Можете да включите Empyrean в смартфон, но това би било загуба на време. Всичко друго, освен най-качествения усилвател, просто не е справедливо за тези слушалки. Не че е трудно да ги слушате, просто ще покажат ограниченията на по-ниските аудио компоненти.
Имайки предвид, че са от отворен тип, можете да чуете звуците наоколо, така че това определено не са слушалки, които да се използват в стая, където някой друг говори или гледа телевизия. Тези слушалки са за хора, които обичат сами да се оттеглят в музикалната стая и да прекарат дълго време в почивка с добра музика… и може би питие.

Присъдата: Слушалките на Meze Empyrean са много скъпи, но са величествени. С цената си, те не са за всеки, но ако сте аудиофил с добър сет-ъп вкъщи и търсите чифт слушалки, които могат да съвпаднат с най-добрите високоговорители, тогава наистина си дължите възможността да ги преслушате. От всички планарни модели, които съм слушал в миналото, тези са първите, които предлагат топлината и дълбочината на добър чифт динамични слушалки, с цялата артикулация и прецизност на нормална двойка планарно магнитни.  Meze Empyrean предлагат най-доброто от двата свята и наистина са близо до съвършенство.

Популярни публикации