5 супер грамофона - класация на сп. Playboy

ЗАВРЪЩАНЕ B БЪДЕЩЕТО  
ПРЕДИЗВЕСТЕНАТА СМЪРТ НА КОМПАКТ-ДИСКА ИЗВАДИ НА ПРЕДЕН ПЛАН ЕДИН ПОЗАБРАВЕН, МАКАР И ОТДАВНА ОБЯВЕН ЗА НАЙ-ДОБЪР 
ОТ ПОЗНАВАЧИТЕ, ФОРМАТ - КЛАСИЧЕСКАТА  
ВИНИЛОВА ПЛОЧА

Докато продажбите на дискове падат със застрашително темпо, за последната една година тези на плочи са нарастнали с радостните близо 90%, повечето музикални магазини (включително и нашите Orange и Дюкян Меломан) бързо ги включиха в асортимента си, а грамофонът вече не е красив, но излишен аксесоар в домовете на малцина ексцентрици. Освен по-топлия и реалистичен звук, грамофонните плочи имат още важни предимство красиви са и успокояващото подраскване на иглата във винила препраща към време, когато нещата са били по-спокойни и прости за всеки от нас (освен, разбира се, за читателите, които не са били родени преди началото на преминалите под хегемонията на малкия грозен компакдиск 90-те). Разбира се, би било пресилено да кажем, че винилът ще спаси понасящата зверски загуби музикална индустрия, но спокойно можем да предположим, че ако през следващите година-две клиентите на музикалните магазини все още купуват любимата си музика на физически носител, а не в mp3 формат, повечето от тях ще се ориентират към добрите стари винилови плочи.

От създаването си през 1877 г. от Томас Едисън, грамофонът извървява дълъг път до днешните чудеса на техниката. Представяме ви пет върхови модела от водещите световни производители Clearaudio Electronics, Transrotor, McIntosh, Rega и Grand Prix Audio. Всеки един от тях се предлага на българския пазар от фирма Киров Хай-Енд.

[05]
 
REGA P7

Всяка година от зелената фабрика на REGA Reasearch Ltd. в Англия излизат над 100 000 грамофона. Моделът REGA P7 е всепризнат за най-добрия грамофон в своя ценови клас. Шасито е изключително здраво и леко, изработено от композитни влакна и фенолови смоли. Формата на въртящата керамична основа е различна от тази на останалите грамофони REGA.

 [04]
 TRANSROTOR TOURBILLON
Transrotor е всепризнат немски гигант на сцената на аналоговия звук. Масивният 280-килограмов флагман – грамофонът ARGOS e на стойност 292 000 лв. В него са събрани всички иновации на немския производител: магнитно задвижван лагер, шарнирно закрепване на основата, хидродинамичен лагер, движещ основната плоча, балансирани гнезда за две рамена. Моделът Transrotor Tourbillon е луксозен образец за технологична иновативност, усет към изтънчения дизайн, в който доминират акрил и алуминий. Звездовидната форма на шасито позволява монтирането на до три рамена. В него са интегрирани три мотора, задвижващи чрез магнитно поле лагера под въртящата се акрилна плоча. Transrotor Tourbillon се предлага и в позлатен вариант.

 
[03] 
McIntosh MT 10
Грамофонът MT 10 на легендарната американската компания McIntosh е с характерния дизайн – масивна стомана, черно стъкло и осветен в синьо-зелено преден панел. Въртящата основа на МТ 10 е от висококачествен силиконов акрил и тежи 2,7 кг. Задвижва се от безшумен ремъчен мотор, а между нея и шасито има „въздушна възглавница” – т.нар. „Magnetic Air Damped Bearing”, с цел избягване на каквото и да било триене и резониране. Връзката между рамото и шасито се осъществява чрез два сапфирени и два керамични лагера за минимално триене. Дозата е 0.5mV MC с абаносово тяло и елипсовиден стилус.

[02] 
Grand Prix Audio MONACO
Моделът Monaco на американската компания Grand Prix Audio е проектиран с цел да стане перфектният грамофон на 21 век. Неговия създател е автомобилният състезател Алвин Лойд. Той съумява да интегрира всички свои достижения в производството на състезателни автомобили в продуктите на Grand Prix. Шасито на грамофона Monaco е направено изцяло от многослойни карбонови влакна, запечатани под висока температура – композитен материал близък до използвания за направата на шасито на състезателните автомобили болид. В долната част шасито окончава с три сферични вдлъбнатини, в които се поместват три малки топчета силиконов нитрит, положени в изолиращи резонанса конуси, подплатени от долната си страна със сорботанов гел.

 
[01]
Clearaudio STATEMENT
Немската компания Clearaudio Electronics е най-големият производител на хай-енд грамофони в света, а всеки един компонент от тях е произведен в собствена производствена база в градчето Ерланген, Германия. Топ постижението е моделът Statement. Той тежи внушителните 350 кг, а скоростта на мотора е компютърно контролирана от абсолютно същия микропроцесор, който е използван за марсоходите Mars Rover в мисията на NASA през 2003 г. Връзката между грамофона и шасито се получава чрез магнитно шарнирно закрепване, така че перфектното автоматично нивелиране се осъществява с помощта на 80 килограмово свободно закрепено махало, което е винаги вертикално-позиционирано, поради земната гравитация, независимо от положението на шасито. Statement поддържа до четири различни рамена. Нивото на резонанса е сведено до минимум чрез т.нар. „мъртво” или още „бронирано дърво” – 60 слоя дървесина, пресовани под тежестта на 60 тона в сандвич от неръждаема стомана и акрил.

Популярни публикации