Inglourious Kunts, Ep. VII – Star Wars

Честит Ви Star Wars ден! Новия VII-ми епизод на видео подкаста Inglourious Kunts (на който нашия шоурум стана редовен домакин) е именно на тема Star Wars! Вижте го, и нека Силата бъде с вас!
Официалния синопсис на епизода гласи:

"Поради радикалната ни привързаност към джедаи, сити, уукита и щурмоваци, не можахме да се сдържим и снехме епизод на Inglourious Kunts, посветен на едно от любимите ни неща в киното. Нека обаче започнем малко по-отдалеч и да обясним откъде идва както почитта ни, така и фанатизмът ни към сагата, случила се много отдавна в една далечна галактика…
Вдъхновен от хора като Карл Густав Юнг (швейцарски психолог и психиатър, падауан на Зигмунд Фройд, създател на аналитичната психология) и от Адолф Бастиан (немски антрополог, посветил голяма част от академичния си живот на митовете и фолклора), американският автор Джоузеф Камбъл фокусира кариерата си върху сравнителното религиознание и митопоетиката. Впримчвайки блестящата си ерудиция и посочвайки важни архетипи, през 40-те години на XX-ти век Камбъл написва една крайно фундаментална книга – „The Hero With A Thousand Faces“, в която акцентът е образът на героя, неговата концептуална анатомия, символните му, идейни и исторически трансформации.
„The Hero With A Thousand Faces“ е труд, който повлиява на самия Джордж Лукас в процеса на работата му над скромния филм „Нова надежда“, който през майските дни на 1977 г. стартира един от най-популярните социални и поп-културни феномени. Има няколко основни аспекта, които обясняват не само значимостта на явлението „Star Wars“, но и неговата упорита персистентност, а влиянието на Камбъл и заложените модели в драматургията и персонажите са само част от тях; Лукас може и да не е най-изтънченият автор и режисьор, но е човек с респектиращ интелект и отлична визия за жанровото изкуство. Именно чрез тези си качества той миксира елементи от космическата опера („Флаш Гордън“) с тези на класическия уестърн, добавяйки нюанси от естетиката на Акира Куросава, философията на будизма и дори колорита на мултикултурализма.
Резултатът са последвалите още 5 филма, които финализират фабулната линия на Анакин Скайуокър – от prequel трилогията („Невидима заплаха“, „Клонираните атакуват“ и „Отмъщението на ситите“) през оригиналната трилогия (споменатия вече „Нова надежда“, „Империята отвръща на удара“ и „Завръщането на джедаите“) до повода да решим точно сега да ви занимаваме с манията „Star Wars“: наскоро състоялия се фестивал Star Wars Celebration, покрай който се нароиха тонове новини около франчайза и по-конкретно – около „Силата се пробужда“, седмия епизод от поредицата, на който също сме обърнали внимание.
Участниците в това издание са Светлана „Светли/Къди“ Дамянова, Благой „Узумаки/Бла“ Иванов и Димитър „Митачето/Дрин“ Дринов, водени ту към Тъмната, ту към Светлата страна на Силата от имперския сепаратист Мартин „Циничния Елф“ Ангелов. "
Приятно гледане:

Популярни публикации