Moon M400 - Въздушен, пластичен и открит маниер на изпълнение

Ревю на сп. Хай-Фи Звук и Визия 
Август, 2011

 В продължение на повече от 30 години кандаската компания Simaudio пуска под марката Moon техника за възпроизвеждане на стерео и домашно кино, като следващият участник в това ревю е именно тяхно дело – моноблочният усилвател MOON 400M. 

Последният е с изчистен, аудиофилски дизайн с черен или сребрист корпус от алуминий. На „сърцето“ на усилвателя – захранващия блок, е отделено специално внимание. Моделът работи в клас А до ниво на усилване 10 W, а по-нататък преминава автоматично в клас AB с мощност до 650 W при натоварване 4 ома. Мoon 400 М няма обичайна отрицателна обратна връзка. В него се използва разработеният от Simaudio оригинален метод за компенсация на изкривяванията – Lynx. Обратната връзка постоянно въздейства на сигнала пропорционално на неговата амплитуда, докато Lynx внимателно следи за характера и структурата на сигнала и при определени „нерегламентирани“ промени мигновено изглажда изкривяванията. Благодарение на това се достига екстремно ниско ниво на изкривяванията от всички видове. Най-вредните за слуха интермодулационни изкривявания, внасящи голяма вреда в звученето, са изцяло елиминирани, а традиционните общи хармонични (THD) изкривявания са помалко от 0.05% при мощност 400 W! 


В моноблока Мoon 400 М отсъстват сумарните фазови грешки, възникващи в обичайните схеми с отрицателна обратна връзка и довеждащи до загуба на изразителността на музиката. В изходните каскади се използват 8 биполярни транзистора с високолинейни скоростни токови характеристики. Това дава възможност да се реализира изключително нисък изходен импеданс и съответно висок дъмпинг фактор, който спомага за фазовата динамика и коректността на тембъра. В схемата на Мoon 400 М е предвидена и надеждна защита от претоварване и случайни входни загуби от постоянния ток. 

Звученето на Moon 400 М е въздушно, гладко, пластично, с лек приоритет на ниския регистър, който обаче не вреди на тоналния баланс – напротив, придава характер на усилвателя, който ще допадне не само на феновете на класиката, но и на рока и изпълнените с мощен бас съвременни композиции и стилове. При слушане на симфонична музика дори най-сложните звукови структури се предават убедително, струнните и духовите инструменти запазват своя чар и драматизъм във всеки един момент, динамиката е изразителна. Като цяло усилвателят донася до слушателя цялото тонално и темброво богатство на записа – такъв, какъвто е бил записан в студиото. 

Технически данни:
Мощност (8 ома) 400 W
Мощност (4 ома) 650 W
Честотна лента 10 Hz 125 kHz
Входен импеданс 47.5 kOhm
Конектори XLR балансиран, RCA, 12 V trigger
Размери (Ш x В x Д) 429 x 89 x 356 мм
Тегло 15 кг

Популярни публикации