сряда, 7 септември 2011 г.

Moon M400 - Въздушен, пластичен и открит маниер на изпълнение

Ревю на сп. Хай-Фи Звук и Визия 
Август, 2011

 В продължение на повече от 30 години кандаската компания Simaudio пуска под марката Moon техника за възпроизвеждане на стерео и домашно кино, като следващият участник в това ревю е именно тяхно дело – моноблочният усилвател MOON 400M. 

Последният е с изчистен, аудиофилски дизайн с черен или сребрист корпус от алуминий. На „сърцето“ на усилвателя – захранващия блок, е отделено специално внимание. Моделът работи в клас А до ниво на усилване 10 W, а по-нататък преминава автоматично в клас AB с мощност до 650 W при натоварване 4 ома. Мoon 400 М няма обичайна отрицателна обратна връзка. В него се използва разработеният от Simaudio оригинален метод за компенсация на изкривяванията – Lynx. Обратната връзка постоянно въздейства на сигнала пропорционално на неговата амплитуда, докато Lynx внимателно следи за характера и структурата на сигнала и при определени „нерегламентирани“ промени мигновено изглажда изкривяванията. Благодарение на това се достига екстремно ниско ниво на изкривяванията от всички видове. Най-вредните за слуха интермодулационни изкривявания, внасящи голяма вреда в звученето, са изцяло елиминирани, а традиционните общи хармонични (THD) изкривявания са помалко от 0.05% при мощност 400 W! 


В моноблока Мoon 400 М отсъстват сумарните фазови грешки, възникващи в обичайните схеми с отрицателна обратна връзка и довеждащи до загуба на изразителността на музиката. В изходните каскади се използват 8 биполярни транзистора с високолинейни скоростни токови характеристики. Това дава възможност да се реализира изключително нисък изходен импеданс и съответно висок дъмпинг фактор, който спомага за фазовата динамика и коректността на тембъра. В схемата на Мoon 400 М е предвидена и надеждна защита от претоварване и случайни входни загуби от постоянния ток. 

Звученето на Moon 400 М е въздушно, гладко, пластично, с лек приоритет на ниския регистър, който обаче не вреди на тоналния баланс – напротив, придава характер на усилвателя, който ще допадне не само на феновете на класиката, но и на рока и изпълнените с мощен бас съвременни композиции и стилове. При слушане на симфонична музика дори най-сложните звукови структури се предават убедително, струнните и духовите инструменти запазват своя чар и драматизъм във всеки един момент, динамиката е изразителна. Като цяло усилвателят донася до слушателя цялото тонално и темброво богатство на записа – такъв, какъвто е бил записан в студиото. 

Технически данни:
Мощност (8 ома) 400 W
Мощност (4 ома) 650 W
Честотна лента 10 Hz 125 kHz
Входен импеданс 47.5 kOhm
Конектори XLR балансиран, RCA, 12 V trigger
Размери (Ш x В x Д) 429 x 89 x 356 мм
Тегло 15 кг

Портативна звукова мощ: SoundScience QSB

Впечатляващите "кубчета" Soundscience QSB се радват на огромно внимание със своите компактни размери и изумителен звук!
В новия брой на сп. Хай-Фи Звук и Визия ще намерите обширно ревю за това, защо трябва да изберете именно тях за ваш музикален компаньон.
Ревюто ще намерите по-долу, а междувременно сте добре дошли за тест в нашия шоурум!


Ревю на сп. Хай-Фи Звук и Визия 
Август, 2011
Искате ли висококачествено озвучаване за лаптопа, което може да носите със себе си навсякъде?  
 
QSB е компактна стереосистема за лаптоп или PC. Дизайнът е в стил модерен кубизъм, а звуковите възможности - повече от впечатляващи: 30 W пикова музикална мощност и завидни честотни характе­ристики. Прибавете към това отлично производствено качество и максимално „приятелско" свързване и контрол и ще получите отлично допълнение към ком­пютъра си. В съвременния мултимеди­ен свят дигиталният звук е навсякъде - мощни многоканални аудиосистеми като част от домашното кино, прециз­ни миниуредби към настолния компютър, хай-тек колонки към лаптопа, аудио джаджи за звук от МРЗ плейъра или просто смартфонът с пусната на ви­сокоговорител музика... Няма спасение никъде - тишина­та не е на мода. В този ред на мисли сме решили да ви представим доста атрактивното предложение на SoundScience, с което да обогатите звуковата среда около ноутбука си или настолното PC. Продуктът носи наиме­нованието SoundScience QSB и предста­влява стереосистема от две портатив­ни тонколонки с интересна форма и още по-интересни спецификации.

Има ли размерът значение?
Още първото впечатление, което правят колонките, е повече от добро - опаковани са стабилно в стилна гумирана черна кутия с червена лента и с шарки, наподобяващи грай­фер на автомобилна гума. Кутията не е само първоначална опаковка, а служи за удобното и сигурно пренасяне на продукта при употре­бата му. Не е нужно да сте математик, за да се насладите на перфектната форма на самите колонки, а именно правилен куб със страна 8.5 см. Цветовото изпълнение също е класическо и стилно - полиран черен кор­пус с матови черни решетки отпред. Лъс­кавият корпус е като магнит за пръстови отпечатъци, но този недостатък лесно се поправя с бързо забърсване. Теглото на устройствата е значително и вдъхва усещането за солидна и качестве­на изработка. Всъщност за вманиачените почитатели на миниатюрни нетбуци това тегло дори може да се стори неприемливо. Двата кабела в комплекта (единият свързва двете колонки чрез RCA конектори, а други­ят свързва едната с USB слота на компютъ­ра) умишлено са оставени доста къси - иде­ята е да се свързват и премахват бързо и лесно и покрай лаптопа да не става плетени­ца от жици. Това обаче налага по-внимател­но местене на лаптопа, за да не се повлекат колонките след него - въпреки солидната им изработка най-вероятно не е препоръчител­но да падат на пода.


Plug'n'play
Връзката с компютър, както споменахме вече, се осъществява само и единстве­но през USB интерфейс. Това означава, че няма шанс да свържете SoundScience QSB с МРЗ плейър, смартфон, както и с повече­то таблети. Мисията на аудиосистемата е ясна и конкретна - звук от лаптоп или geckmon PC с бързо и удобно „плъг'н'плей" свързване. Интересен факт е, че по корпу­са на колонките липсват каквито и да било контролни бутони - цялото управление се извършва софтуерно от компютъра и съ­ответно от медийния софтуер, който се използва за възпроизвеждане на звука. Единственият контролен елемент е светодиодната индикация, която потвърждава, ко­гато системата е включена и функционира правилно.

Честотна идилия
Стигнахме и до най-важния аспект на подобно аудио устройство, а именно качеството и силата на възпроизвеждания звук. В крайна сметка дизайнът, качеството на изработка, портативността, лесната употреба и цената мо­гат да направят по-атрактивна една аудиосистема, но ако тя въз­произвежда слаб и некачествен звук, това би обезсмислило по­купката. По отношение на качеството SoundScience QSB се пред­ставя изключително добре - средните и високи честоти са чисти и ясни, без никаква следа от изкривяване дори при максимално увеличение. Ниските честоти пък са учудва­що плътни за високоговорители с подобни размери и се доближават по този показател до минисистемите 2.1 със субуфер.

От нищо - нещо
Най-интересният аспект от характерис­тиките на SoundScience QSB - мощността оставихме за накрая. Декларираната от производителя музикална пикова мощност възлиза на впечатляващите 30 вата. По-запознатите от вас веднага логично ще си зададат въпроса, който си зададохме и ние - откъде ще се появи мощност 30 вата, след като захранването се осъществява единствено от USB слота, който доставя всичко на всичко 500 милиампера при 5 вол­та, което означава около 2.5 вата. Тайната се състои в експлоатирането на непостоян­ната характеристика на звука. Представе­те си системата като резервоар, който складира енергия в кондензатори и я израз­ходва ударно, когато има пикове в звуковата картина. По този начин SoundScience QSB осигурява максимална мощност до 15 вата на канал без проблеми. Технологията се нари­ча BMR (Balanced Mode Radiator) и в съчета­ние с оптимизирания вграден усилвател е способна на чудеса - успява да „запълни" със звук средна по размери стая и дори да „надвика" шума на трафика в час пик, навлизащ през отворения прозорец.

Цена: 198,00 лв. с ДДС

Още статии за USB тонколонките Soundscience QSB:

Тонколоните QSB с най-висока оценка 5, от сп. What Hi-Fi Sound and Vision!

Революционни! Стерео USB тонколонките Soundscience QSB - портативност и мощност в 0,061 куб. см

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...